TYT YKS Sınav Teknikleri Değişiyor mu?

TYT YKS Sınav Teknikleri Değişiyor mu?



YGS LYS Sınav Sistemi Değişiyor mu? Derken,önümüzde yıllarda YGS ve LYS’de test dönemi sona eriyor ve sınavlar yazılı olacak. Önce TUS ardından da sırasıyla YGS ve LYS sınavları için uygulamaya geçilecek.

ÖSYM, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) 'Yazılı Teknik' ile yapacağını açıklamıştı.

Bu sınavın nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılar netleşmeye başladı. Gelecek yıldan itibaren yazılı sınav tekniğinin, Üniversiteye Giriş Sınavı YGS ve LYS'de de uygulanacağı bildiriliyor.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM ) geçtiğimiz günlerde Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) 'Yazılı Teknik' ile yapacağını açıklamıştı. Bu sınavın nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılar da netleşmeye başladı.

Türkiye gazetesinden Gökhan Kaya'nın haberine göre yazılı sınavda soruların iki yöntemi olacak.

Kısa cevaplı sorular: Cevabı tek kelime, tek bir sayı, tarih veya bir cümle ile oluşturulabilecek.

Cevabı sınırlandırılmış açık uçlu sorular: Adaydan, verilen sınırlamalara uygun cevap yazması beklenecek. "Sebep sonuç ilişkisini açıklayın", "ilgili hipotezi oluşturun", "yöntem ve süreçleri belirtin" gibi cevabın niteliği, uzunluğu veya organizasyonu ile ilgili olabilecek.

Bu sorularda dereceli puanlama anahtarı kullanılacak. Cevaplar daha önce sınav uzmanları tarafından hazırlanan 'dereceli puanlama anahtarı' ile karşılaştırılarak değerlendirme güvenilir yapılacak.

ÖSYM yetkilileri, gelecek yıldan itibaren yazılı sınav tekniğini bazı sorularda Üniversiteye Giriş Sınavı YGS ve LYS'de uygulanması için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

ÜST HAKEME BAŞVURULACAK

Sınavdan sonra adayların cevap kağıtları bilgisayar ortamına taranacak. İsmi, numarası ya da adaya ilişkin hiçbir bilginin olmadığı cevap alanları ÖSYM tarafından seçilen alanın uzmanları ÖSYM'nin güvenli bilgisayar ağın üzerinde değerlendirilecek. Her cevap kağıdını birbirinden habersiz iki uzman değerlendirecek. İki uzmanın değerlendirmesinde puan farkı oluşursa bu kez aynı cevap alanı Üst Hakeme gönderilecek.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Hangi ÖSYM sınavları, açık uçlu sorularla yapılacak? İşte ÖSYM'den Yapılan Açıklama:

Görsel Medyada Yer Alan Asılsız Haber

ÖSYM, son dört yılda yaptığı iyileştirmeler ve "sınav güvenliği" odaklı faaliyetleri ile sadece hak edene hak ettiğinin verilmesi esasına dayanan ve "Emeğiniz Emanetimizdir" ifadesi ile sloganlaştırılan "Sınav Güvenliğini" kalıcı bir biçimde tesis etmiştir. Sınav güvenliğinden asla taviz vermeksizin bundan sonraki hedefler olarak da "Ölçme Kalitesi"nin ve "Sınav Konforu"nun iyileştirilmesini kendisine hedef olarak seçmiştir. Bu hedefe yönelik olarak elektronik ortamda sınav (e-Sınav) Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı (YDS)'nin İngilizce alanında sınırlı kontenjan ile başlamış ve kontenjan artımı hızla sağlanmaktadır. 2014 yılının son dört ayında düzenli olarak yapılan e-YDS, 2015 yılının her ayında yapılacak biçimde planlanmış ve sınav takvimi de ilan edilmiştir. Ölçme kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olarak yapılan çalışmaların ikincisi de Yazılı Sınav (Açık Uçlu Sorularla Sınavdır.) Adayları test robotu olmaktan kurtaran ve sadece adayın bilgisini ölçen bu tekniğin objektif (yansız) uygulanabilirliği kanıtlanmış ve bugüne kadar pek çok sınavda da uygulanmıştır. Bu sınav uygulama örneklerine ÖSYM'nin İnternet sayfasından ulaşılabilir.

Yazılı Sınavı en yaygın biçimde 2015 yılında da uygulamaya devam edecektir. Bu sınavların duyuruları da ÖSYM İnternet sitesinde yer almaktadır. Ancak YGS ve LYS sınavlarını içeren ÖSYS'de yazılı sınav uygulaması henüz söz konusu değildir. Bugün görsel medyada yer alan haberler asılsız ve gerçek dışıdır.

Üniversite giriş sistemi (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi-ÖSYS) ile ilgili tüm düzenlemeler Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülmektedir.