2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?

2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?



2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvurularını Gerçekleştirmek için Tıklayınız

2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız



2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Başladı mı,2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Tarihleri,ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Tarihi Ne Zaman,ÖSYM 2018 ALES başvuruları ne zaman başlayacak,Ales Sonbahar Başvuruları ne zaman yapılacak,2018 Ales başvuru tarihleri açıklandı mı? İşte tüm merak edilenler...


Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (Sonbahar Dönemi) 2018-ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Eylül - Ekim 2018 tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacak.2018-ALES Sonbahar Dönemi Sınavları ise,Kasım 2018 tarihinde yapılacak.2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları Bugün Başladı.

Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler, yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde ve pedagojik formasyon sertifika programlarına başvuru yapacak adayların ALES’e girmiş olması gerekiyor. ALES sonuçları 3 yıl geçerli. ALES ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez yapılıyor. İsteyen aday ALES ilkbahar ve sonbahar dönemlerinden birine veya ikisine de girebiliyor.

ALES sonuçları kaç yıl geçerli olacak?

ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.


2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuru Sınav Tarihleri ne zaman ?

ALES ilkbahar dönemi Mayıs’ta gerçekleştirildi. ALES Sonbahar Dönemi Sınavı ise Kasım 2018 tarihinde uygulanacak.

ALES Sonbahar Dönemi Sınavına başvurular ise Eylül - Ekim 2018 tarihleri arasında alınacak.


ALES’te Başarılı Olabilmek için En Az Kaç Puan Almak Gerekli?

ÖSYM’nin yayınladığı ALES başvuru kılavuzuna göre, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınav sonuçları kullanacak. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir

ALES Soru Sayısı ve Testlerin İçeriği Nasıl?

ALES’te adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacak. Sınav Türkçe olacak. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyecekler.

ALES’in Kapsamı Nedir?

ALES’te uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacak.

Adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 120 soru cevaplandırmış olacaklar. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri de cevaplandırabilecek.

ALES’te Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olacak. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak.

ALES Sınavı Değerlendirmesi Nasıl Yapılıyor?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı ALES’in cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

ALES Sınavı

ALES 2023