Sınavsız Geçiş Tercih Kılavuzu İNDİR!

Sınavsız Geçiş Tercih Kılavuzu İNDİR!



Sınavsız Geçiş Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

Sınavsız Geçiş Tercih İşlemlerini Yapmak için Tıklayınız

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilmeleri hangi amaç doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.

Uygulandığı,özellikle kendi mesleki ve teknik eğitim bölgesi içinde yer alan veya bölgesi dışındaki,meslek yüksekokuluna sınavsız olarak yerleştirileceklerdir.

Sınavsız olatrak meslek yüksekokullarına yerleştirilip mezun olanlar,mezunların yüzde onundan az olmamak üzere ayrılacak kontenjanlara göre aralarındaki lisans programlarına dikey geçiş yapabileceklerdir.


YGS'DE TABAN PUANLAR DEĞİŞTİ

Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ele alınan ve dün kabul edilen karara göre ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS’de uygulanan 140 baraj puanı 150 puana çıkartıldı. YÖK, uygulamanın gerekçesi olarak şu açıklamayı yaptı: “Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da artırmıştır. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapılmıştır.”

Lisans programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya tekabül eden 180 baraj puanı, ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanmakta. Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’a çıkması yani 16 ham puan eşiğinin 20 ham puana yükselmesi anlamını taşımakta. YÖK, Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları için sıralama tabanı getirmesiyle ilk defa taban puanları yükseltmişti. Yeni uygulamaya da 2018 ÖSYS Kılavuzu’nda yer verilecek.


ÖSYM Sınavsız Geçiş Tercihleri Ne Zaman?

2018 LYS YGS Sınav Sonuçlarının Açıklanmasıyla beraber ÖSYM 2018 Tercih Süreci başlayacak.Peki, 2018 ÖSYM Sınavsız Geçiş Tercihleri Ne Zaman Başlayacak? 2018 ÖSYM Sınavsız Geçiş Tercihleri de 2018 YGS LYS Tercihleri ile beraber alınacak.Yani farklı zaman dilimi söz konusu olmayacak.Tüm tercihler aynı zamanda yapılacak.Böyle olunca ÖSYM Sınavsız Geçiş Tercihleri Ne Zaman Yapılacak? ÖSYM Tercihleri Temmuz - Ağustos 2018 tarihleri arasında alınmaya başlanacak.Şimdi,


ÖSYM Sınavsız Geçiş Tercihleri Nasıl Yapılacak?

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilecektir. Türkiye ve KKTC dışında bulunan bir ülkedeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren T.C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler. Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

2 yorum

Ogrenci372
30.09.2015 19:11

2015-16 meslek lisesi ogrencisiyim sinavsiz gecis hakkım kalktımı oyle bi durum varmi acil

fatih sarıcı
17.11.2015 17:52

merhaba;
1997 Şehit Kemal Endüstri meslek lisesi motor bölümü mezunuyum 2 yıllık aöf geçiş hakkım buluyormu.yardımlarınızı rica ederim.
saygılarımla.

ÖSYM Tercih Kılavuzu