TYT Maratonu Cumartesi Başlıyor

TYT Maratonu Cumartesi Başlıyor



Temel Yeterlilik, adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi,beceri ve yetkinlikleri kapsar.

Birinci Oturumda yapılacak Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde; 40 Türkçe,Sosyal Bilimler (20 soru); Tarih(5 soru),Coğrafya(5 soru),Felsefe(5 soru),Din Kültürü (5 soru) toplam 20 soru ve 40 Temel Matematik, Fen Bilimleri (20 soru); Fizik(7 soru),Kimya(7 soru),Biyoloji(6 soru) olmak üzere toplam 120 soru sorulacaktır. Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nin süresi 135 dakikadır.




Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecek
Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecek


Temel Yeterlilik Testinde adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmaktadır.


Sorular MEB Müfredatına uygun olacak. Bütün adayların bu teste girmesi zorunlu olacak.

TYT bittikten sonra ara verilip bu sürede adayların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da rahatlamaları için zaman verilecek.Bu süre 2 saatten az olmayacağı YÖK tarafından duyuruldu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın oturumları arasında ne kadar süre ile ara verilecektir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı oturum saatleri arasındaki aralar, ÖSYM tarafından belirlenecek, Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında ilan edilecektir. Bununla birlikte bu süre iki saatten az olmayacaktır.


-Adaylar nelere dikkat edecek?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak. Bu nedenle adayların sınav binalarına, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlarla kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla her türlü elektronik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyayla kredi kartı, ulaşım kartı gibi kartlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla gelmesi yasak olacak.

Adayların yanlarında kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete gibi yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçları getirmemesi gerekiyor.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında veya sınavdan sonra yasak olan araç gereç ve eşyaları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

Sınav salonları, ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde bulunmaları önem taşıyor.

TYT Giriş Yerlerini Öğrenmek için Tıklayınız


Bu sınavın sonucunda adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirlenecektir.



TYT Puanı = [Türkçe Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)]





TYT’de 150 puanı geçmek 2 Yıllık (Önlisans) tercihi yapabilmek için yeterli olacaktır. Öğleden sonraki Lisans testinde 180 puanı geçen adaylar Lisans tercihi yapabilecek.


TYT’de 200 puanı aşan adayların puanlarını gelecek sene de kullanabilecek.Ancak bu sene aldığınız puan hangi sıralamaya denk geliyorsa seneye de TYT’de o sıralamaya hangi puan geliyorsa o puanı kullanabileceksiniz.Sınavın zorluğu-kolaylığı açısından hak kaybının önüne geçilmemesi için böyle bir uygulama YÖK’ün 19 Ekimde yaptığı açıklamada getirildi.

TYT Puanında elde edilen 200 ve üzeri puanın ikinci yılda da kullanılması, her yıl değişen soruların kolaylık ve zorluk dereceleri açısından sorun oluşturabilir mi?

Adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecektir. Bu şekilde farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek adil bir puanlama yapılmış olacaktır.

TYT’de Testlerin Ağırlıkları

Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı %50’dir.