ÖSYS karnesi nasıl yorumlanır?

ÖSYS karnesi nasıl yorumlanır?

Geçen yıl uygulanmaya başlayan sınav sisteminde YGS ve 5 LYS uygulaması bulunuyor. Öğrenciler bu sınavlara tercih etmek istedikleri bölümün puan türüne göre başvurmakta ve sonucunda birçok puan elde etmektedirler.

İşte bu nokta da en büyük problemlerden birisi de sonuç karnesinin yorumlanması. Bir öğrenci YGS ve LYS oturumlarının tamamına katıldığında 36 çeşit puanı oluşmakta. Öğrencinin okuluna, alanına, katıldığı sınav sayısına ve tercih yapabilme durumuna göre bu puanları karnesinde görmektedir. Karneniz ne diyor?

- Örnekte görüldüğü gibi karnede dört ana bölüm bulunmaktadır. 1. bölümde öğrencinin kimlik numarası ve adı soyadı bulunmaktadır. İkinci bölümde ise, öğrencinin katıldığı LYS oturumlarındaki testlerdeki doğru ve yanlışları yer almaktadır. Bu iki bölüm öğrencilerin kolay anlayabileceği ve yorumlayabileceği bölümlerdir.

- Üçüncü bölüm ise, öğrencinin okul, alan ve okul başarı bilgilerini göstermektedir. Üçüncü bölümün başında öğrencinin diploma notu yer almaktadır. Hemen yanında ise öğrencinin 'ortaöğretim başarı puanı' yer almaktadır.

- Ortaöğretim başarı puanının yanında bulunan 'AOBP-SAY' 'AOBP-SÖZ' ve 'AOBP-EA' puanları doğru yorumlanmalıdır. Öğrencilerin üçüncü kısımda dikkat etmesi gereken 'ortaöğretim başarı puanı' değil yanında bulunan AOBP puanlarının kullanıldığıdır. Sonra ortaya çıkan puanı tüm puan türleri için 0.12 ile çarparak puanınıza eklenmiş olduğunu göreceklerdir.

- Burada dikkat edilmesi gereken geçtiğimiz yıl mezun olan adayların OBP'leri yeniden hesaplanacak olmasıdır. AOBP'nin çarpım katsayısı 0.15'ten 0.12'ye çekildiği için tüm adayların AOBP'si 8 ila 15 puan düşük olacaktır. Bu durumda en yüksek AOBP 500 puan getirisi 60 olurken en düşük AOBP 100 puan getirisi 12 puan olacaktır.

- Dördüncü bölümde ise adayların puanları bulunur. Dördüncü bölümün birinci kısmında YGS ve LYS' de ki ham puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alır. Öğrenciler bu puanları tercih için kullanamazlar. Bu puanlar sadece okul başarısı yansımadan hesaplanan puanlardır. Dördüncü bölümdeki ikinci tablo ki en büyük tablodur.

- Tercihte kullanılacak yerleştirme puanlarını göstermektedir. Bu tabloda öğrencilerin girdiği sınavlara göre '0.12'li' ve ' ek puanlı' olarak ham puanlar hesaplanıp yazılır. Birinci kısımda ham puanların 0.12 puanla çarpılmış hali bulunur. Öğrenciler bu kısımda tercih edebilecekleri bölümlerin puanına karşılık gelen puanlarını kullanarak tercih yapabilirler.

- Bu tablodan bir örnek verecek olursak. Örnekteki öğrenci edebiyat -coğrafya sınavına girmemiş olsaydı bile TM puanları hesaplanacaktı. Çünkü öğrenci matematik sınavına MF alanında girecekti ve burada yaptığı matematik geometri soruları TM puanı hesaplanırken de kullanılacaktı.

- Ayrıca öğrencilerin puanı 150 barajını geçmemişse o puan türünde yerleştirme puanı hesaplanmaz. Ayrıca öğrenci LYS puanlarında 180 puanı geçememişse LYS yerleştirme puanları hesaplanmaz. Bu durumda tabloda ilgili bölüm boş bırakılır.

'Boğaz'da tercih günleri' başladı

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi 'Boğaz'da Tercih Günleri' başladı. Tercih ve Tanıtım günlerinin başlamasıyla birlikte Bahçeşehir Üniversitesi; veli ve öğrencilere büyük bir sürpriz hazırladı. 5 Ağustos'a kadar Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş İskelesi BAUPORT'tan (Bahçeşehir Üniversitesi İskelesi) her gün 14.30 da hareket edecek olan özel tekne ile 2 saat boyunca boğaz gezisiyle hem stres atacak hem de uzmanlardan meslek ve tercihler ile ilgili önemli bilgiler edinecek.Deneyimli rehber öğretmen kadrosu ile YGS/LYS Tercih Danışmanlığı hizmetinin yanı sıra birbirinden renkli etkinliklerle de aday öğrencilere Bahçeşehir Üniversitesi keyfini yaşatacak.

ÖSYS